ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αθήνα 2 – 6 -2020

Αρ. Πρωτ.: 137

5 Ιούνη

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 Στην Αττική φεύγουν οι χωματερές, που μένουν και μεγαλώνουν!!!

 Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 5 Ιούνη στις 19:00 στο Καματερό, Φυλής & Θηβών

Το διαχρονικό έγκλημα σε βάρος της υγείας και του περιβάλλοντος συνεχίζεται με σύμπραξη της κυβέρνησης και των Περιφερειακών Αρχών Πατούλη – Δούρου.

Το 2019 μέσα στο κατακαλόκαιρο εν κρυπτώ σαν τον κλέφτη από κοινού Δούρου – Πατούλης αποφάσισαν στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ την επέκταση των ΧYΤΑ ΦΥΛΗΣ και αλλού. Είναι οι ΧΥΤΑ που η Δούρου είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει και ο Πατούλης υποσχόταν.

Τον Οκτώβρη του 2019 με τις ψήφους των παρατάξεων Πατούλη – Δούρου και του «ακόλουθου» Τζήμερου επικυρώνουν την παραπάνω απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ταυτόχρονα προωθούν το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης των απορριμμάτων.

Φαίνεται πως κυβέρνηση και Περιφερειακή Αρχή ανακήρυξαν το έτος 2020 ως «έτος ανακύκλωσης», αλλά εννοούν «έτος χωματερής»…

Επικύρωσαν την απόφαση που καταδικάζει τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στην Αττική να ζουν κάτω από μια υγειονομική βόμβα (αύξηση νεοπλασιών κατά 30% στη Δυτική Αττική), ενώ την ίδια ώρα κατεβάζουν μπάνερς, αφίσες πολιτικών κομμάτων, συνδικάτων και μαζεύουν τα χαρτάκια στην Πλατεία Συντάγματος που έμειναν από τους διαδηλωτές της Πρωτομαγιάς, προσπαθώντας να δείξουν ότι με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την Υγεία και το Περιβάλλον!!!

Υποκριτικά παραπλανούν το λαό και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν χωρίς καμία ανοχή, σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον και απειλούν τις ζωές των πολιτών !!!

Υπερθεματίζουν για την ανακύκλωση και την «πράσινη» ανάπτυξη αλλά ως dealers επιχειρηματιών, τους οποίους μπουκώνουν με χρήμα.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΚΕΡΔΗ ΜΑΥΡΙΖΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Δεν ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ πριν λίγες μέρες ψήφισε στη Βουλή τo αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο με τον εύηχο τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» για το περιεχόμενο του οποίου υπερθεμάτισε η Διοίκηση Πατούλη και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με τον νόμο αυτό το περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως πεδίο για μπίζνες, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στα λαϊκά στρώματα, στο περιβάλλον και στα δάση.

Αξίζει να αναφερθούμε σε βασικές ρυθμίσεις – στοχεύσεις:

  • Ιδιωτικοποιεί ουσιαστικά τους κρατικούς ελέγχους και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, υλοποιώντας τις αντίστοιχες απαιτήσεις του ΣΕΒ.
  • Διευκολύνει την αδειοδότηση έργων ΑΠΕ, καταργώντας τους όποιους περιορισμούς υπήρχαν, ακόμα και σε νησιά.
  • Με τη δημιουργία του νέου φορέα που ιδρύει (ΟΦΥΠΕΚΑ), επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση του περιβάλλοντος, αφού μέσω της ανάθεσης σε αυτόν αρμοδιοτήτων  διαχείρισης και προστασίας, που σήμερα ανήκουν σε κρατικές υπηρεσίες, αυτές μεταφέρονται σε «πράσινους» – επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Δημιουργεί στις προστατευόμενες περιοχές 4 ζώνες «κλιμακούμενης προστασίας», οι οποίες πλέον θα χρησιμοποιηθούν για κάθε είδους χρήση – επιχειρηματική επένδυση.
  • Προβλέπει δυνατότητα χρήσης κρατικών δασικών οικοσυστημάτων για γήπεδα γκολφ, «κατ’ εξαίρεση» πώληση δημόσιων εκτάσεων κλπ.
  • Ακυρώνει τους μέχρι σήμερα δασικούς χάρτες, αλλάζει το περιεχόμενό τους, δημιουργεί «οδικό χάρτη» νομιμοποίησης κάθε παράνομης αλλαγής χρήσης και καταπάτησης κυρίως κρατικών δασικών εκτάσεων και δασών μέχρι το 1975.
  • Περιλαμβάνει φωτογραφικές διατάξεις που εξυπηρετούν συγκεκριμένους επιχειρηματικούς ομίλους στον τουρισμό και την εξόρυξη, σε βάρος των δασικών οικοσυστημάτων.
  • Και βέβαια την τιμητική του έχει και ο τομέας διαχείρισης απορριμμάτων, όπου επιδιώκεται η ανάθεση «διά πυρός και σιδήρου» της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ομίλους εταιρειών. Ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να κάνει αποκομιδή απορριμμάτων να ενοικιάζει μηχανήματα και απορριμματοφόρα από τους Δήμους χωρίς να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων. Παρακάμπτει την αρμοδιότητα του Περιφερειακού Συμβουλίου να διαμορφώνει Σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων, δικαίωμα που κρατάει η κυβέρνηση.
    Επιπλέον ο Υπουργός θα αποφασίζει «κάθε πρόσφορο μέτρο σε απρόβλεπτες καταστάσεις»!!! Αφαιρείται από το Δημοτικό Συμβούλιο ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων και μεταφέρεται στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, όπου η εκάστοτε Δημοτική Αρχή έχει την πλειοψηφία, ανεξαρτήτως εκλογικών ποσοστών.

Η περιβαλλοντική αδειοδότηση θα γίνεται από ιδιώτες «πιστοποιημένους  αξιολογητές». Με τον τρόποι αυτό επιταχύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση της νέα χωματερής στη ΦΥΛΗ  αλλά και η επέκταση της υφιστάμενης με «πανωσήκωμα».

Απέναντι στα παραμύθια, τα μεγάλα λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα που θα ακούσουμε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος από κυβέρνηση, Περιφερειακή Αρχή κ.α. υψώνουμε τη φωνή μας στο διαχρονικό έγκλημα, στο αίσχος των ΧΥΤΑ στην Αττική.

Ενώνουμε τις φωνές μας με τη φωνή του λαού του Βόλου και της Θεσσαλονίκης που ζουν ήδη το έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων για τα συμφέροντα και τα κέρδη των λίγων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  • Η προστασία και η ολοκληρωμένη διαχείριση του περιβάλλοντος να γίνεται με κριτήριο και την ικανοποίηση των αναγκών μας τη βελτίωση των όρων διαβίωσής μας.
  • Να παρθεί πίσω η απόφαση για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση ο αποτεφρωτήρας, να εκπονηθεί ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς καθυστερήσεις. Να απαγορευθεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή.
  • Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων του ΕΔΣΝΑ. Όχι στην εμπορευματοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης. Καμία σκέψη για καύση των απορριμμάτων.
  • Με αξιοποίηση όλων των σύγχρονων δυνατοτήτων, να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στην ανακύκλωση και στη διαλογή στην πηγή.
  • Να καθοριστούν κριτήρια καταλληλότητας για την κατανομή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας και των χώρων τελικής διάθεσης των απορριμμάτων, με βάση τις σημερινές επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, την ικανότητα της κάθε υποψήφιας περιοχής, με προτεραιότητα την προστασία της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος.
  • Να μη μετατοπιστούν τα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη και με οποιονδήποτε άλλο τρόπο. Να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.
  • Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να επεκταθούν τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΙ ΧΥΤΑ

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ – ΜΑΣ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ

Δίνουμε αγωνιστική απάντηση από κοινού με τις Συντονιστικές Επιτροπές ενάντια στο νέο ΧΥΤΑ στη ΦΥΛΗ ενάντια στις πολιτικές που υπονομεύουν το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

Παίρνουμε μέρος στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας της Παρασκευής 5 Ιούνη στις 19:00 στο Καματερό, Φυλής & Θηβών.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο “ Ρωμιοσύνη”   και την Νατάσα Μποφίλιου.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ για ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Σχολιάστε