Εφαρμογή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

Αθήνα 6- 12 -2020

Αρ. Πρωτ.: 341

Προς

1. Εκτελεστικό Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής

2. Προϊστάμενο Γενικής Δ/νσης &

Προϊσταμένους Δ/νσεων Αγροτικής

Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας

Θέμα: Εφαρμογή της Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Σε συνέχεια προηγούμενων εγγράφων μας αναφορικά με την Εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, στους δικαιούχους υπαλλήλους των υπηρεσιών της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας και με αφορμή την υπ’ αριθμ. 936246/3-12-2020 Εισήγηση του Προϊσταμένου της ΔΑΟΚ Νότιου Τομέα Αθήνας, όπου αναφέρονται όλοι οι ΠΕ Γεωτεχνικοί και οι ΤΕ Τεχνολόγοι Γεωπονίας & Τροφίμων ως «εκτελούντες εξωτερική υπηρεσία περιστασιακά», σας γνωρίζουμε τα εξής:

1. Οι κύριες αρμοδιότητες των υπηρεσιών σας εκτελούνται μόνο με εξωτερική υπηρεσία, από συναδέλφους που ανήκουν στους γεωτεχνικούς, στους τεχνολόγους γεωπονίας και σε άλλες ειδικότητες TE, ΔΕ και ΥΕ που συμμετέχουν σε διάφορες εργασίες και προγράμματα των ΔΑΟΚ.

2. Γι αυτές τις ειδικότητες η ΣΣΕ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Στους εργαζόμενους, αποκλειστικά και κατά πλήρες ωράριο σε εξωτερικά συνεργεία, στις παρακάτω εργασίες ή ειδικότητες: …α) στους γεωτεχνικούς και τους τεχνολόγους γεωπονίας, β) σε άλλες ειδικότητες TE, ΔΕ και ΥΕ που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής και υπηρετούν στις Δ/νσεις αυτές, γ) στα Δημοτικά και Βιομηχανικά Σφαγεία των Περιφερειακών Ενοτήτων και τα Αγροτικά Κτηνιατρεία των Περιφερειακών Ενοτήτων (τεχνολόγοι ζωικής παραγωγής, βοηθοί κτηνιάτρων, εργάτες, Σπερματεγχύτες, Νοσοκόμοι ζώων, Σταυλίτες, υπάλληλοι που διενεργούν αιμοληψίες και εμβολιασμούς ζώων κ.λπ.)…., μειώνεται ο χρόνος της εβδομαδιαίας απασχόλησης τους σε τριανταπέντε (35) ώρες – μία (1) ώρα ημερησίως – χωρίς μεταβολή των αποδοχών και του τρόπου υπολογισμού των αποζημιώσεων τους από την αιτία αυτή και χορηγείται δύο (2) ημερών επιπλέον κανονική άδεια τον χρόνο.»

3. Με την ΣΣΕ ορίζεται επίσης ότι «Η προϋπόθεση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σε εξωτερικά συνεργεία περιλαμβάνει την έννοια ότι οι δικαιούχοι, πέραν των κύριων εξωτερικών καθηκόντων τους, εκτελούν για την υποστήριξη αυτών και άλλες εργασίες διοικητικές εντός γραφείου».

4. Είναι φανερό ότι η εφαρμογή της ΣΣΕ δεν προϋποθέτει την πλήρη στελέχωση των υπηρεσιών και την αντιμετώπιση των υπαρκτών δυσκολιών, που σχετίζονται με το ζήτημα αυτό, ούτε διαχωρίζει τους κατέχοντες θέσεις ευθύνης υπαλλήλους, αλλά προσπαθεί εκτός των άλλων να ωθήσει στην εκτέλεση των κύριων αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών και στην αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού που τις στελεχώνουν.

Μετά τα παραπάνω θεωρούμε ότι δεν μπορεί Εισηγήσεις Προϊσταμένων Δ/νσεων να καθορίζουν ΠΕ Γεωτεχνικούς και ΤΕ Τεχνολόγους Γεωπονίας, Τροφίμων κλπ, ως «εκτελούντες εξωτερική υπηρεσία περιστασιακά», ούτε όσους τυχόν κατέχουν θέσεις προϊσταμένων Τμημάτων, τη στιγμή που λόγω και της μεγάλης υποστελέχωσης δεν περιορίζονται σε άσκηση διοικητικών καθηκόντων, αλλά εκτελούν εξωτερικούς ελέγχους. Δεν μπορεί δηλαδή να διαχωρίζονται αυθαίρετα ή να «τιμωρούνται» υπάλληλοι/προϊστάμενοι, που συμβάλουν με κάθε τρόπο στην εκτέλεση των αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών που υπηρετούν.

Για όλους αυτούς τους λόγους οφείλετε να ανακαλέσετε κάθε Εισήγηση και Απόφαση Καθορισμού δικαιούχων υπαλλήλων των Διευθύνσεων της Γενικής Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής & Αλιείας, που δεν εναρμονίζεται με τα παραπάνω αναφερόμενα, σύμφωνα με την ΣΣΕ, όπως συμπληρώθηκε για τη ρύθμιση των όρων και συνθηκών απασχόλησης των εργαζομένων των ΟΤΑ β’ βαθμού και να προχωρήσετε σε νέες σχετικές.

Σημειώνοντας ότι δεν δικαιολογείται καμιά καθυστέρηση εφαρμογής της ΣΣΕ, αναμένουμε την κοινοποίηση των νέων Εισηγήσεων και Αποφάσεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΝΟΥΤΣΑΚΟΥ ΒΕΤΑ

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΑΖΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

ΣΥΠΑ για ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ εφαρμογής ΣΣΕ σε ΔΑΟΚ κλπ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s